Metaalbewerking: autogeen snijden

13 oktober 2017
 Categorieën: Verwerking & fabricage, Blog

Delen  

Autogeen snijden bestaat al meer dan een eeuw

Autogeen snijden van metalen is een proces dat al meer dan 100 jaar bestaat. Het wordt echt nog heel veel gebruikt en het is nog steeds een heel belangrijke technologie in de industrie. We willen je graag wat meer informatie geven over autogeen snijden, wat het is, hoe het werkt en hoe je het kunt vergelijken met andere snijtechnieken voor metalen.


Wat is autogeen snijden en hoe werkt het? 

Bij het autogeen snijden wordt gebruik gemaakt van een combinatie van brandstofgassen en zuurstof om metalen te snijden. Er kunnen verschillende brandstoffen gebruikt worden, hoewel het meest voorkomende gas, acetyleen is. Andere gassen die kunnen gebruikt worden zijn aardgas, propaan, waterstof, propyleen en combinaties van deze gassen. Autogeen snijden begint met behulp van een fakkel om een metaal op te warmen tot aan de ontstekingstemperatuur. Dit is de laagste temperatuur waarop het betreffende metaal spontaan zal ontbranden. Op dat moment wordt een zuurstofstraal, met zeer zuivere zuurstof, op het metaal gericht dat op zijn beurt gaat oxideren en op die plaats het metaal zal snijden. De metaaloxide wordt weggeblazen. Het is eigenlijk de warmte die door de metaaloxidatie wordt veroorzaakt en het contact met de rest van het materiaal dat het er voor zorgt dat het snijproces actief blijft.


Autogeen snijden vergelijken met andere methoden

Populaire alternatieven voor autogeen snijden zijn onder andere plasmasnijden en waterjet snijden. Bij plasmasnijden blaast de plasma-fakkel een inert gas tegen hoge snelheid door een elektrisch boog waardoor een deel van het gas in plasma omgezet wordt en de mogelijkheid biedt om metalen te snijden. Bij plasmasnijden blaast de plasma-fakkel een inert gas bij hoge snelheden door een elektrische boog, waardoor een deel van het gas in plasma omgezet wordt en de mogelijkheid creëert om te snijden. Elke methode werkt het best afhankelijk van de specifieke behoeften, het soort metaal, de dikte van het metaal en de omstandigheden. Zo zullen onder andere roestvrij staal, gietijzer en non-ferro metalen niet met een autogeen brander gesneden kunnen worden omdat de smelttemperatuur te hoog ligt. Bij autogeen snijden is de maximum bereikbare temperatuur tussen de 2500 en de 3000 °C.


Voordelen van het autogeen snijden

Met dit snijproces is het mogelijk om metalen platen of voorwerpen te snijden met een dikte van 0.5 mm tot 1000 mm. De investering voor een snijbrander en de bijbehorende fakkels en snijmonden zijn vrij laag en de techniek kan zowel machinaal als handmatig toegepast worden. Bij het gebruik van een zeer zuivere zuurstof en de juiste snijsnelheid zal het snijoppervlak een perfecte kwaliteit hebben. Op zoek naar een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in autogeen snijden voor metaalbewerking? Neem dan contact op met Snijbedrijf Koetsier